Σκέντζος Παναγιώτης
Πρόεδρος ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Πρόεδρος ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΠΑΤΡΑΣ
Ά Αντιπρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ.ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑΞΙ .
Μέλος Δ.Σ. ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ .ΕΛΛΑΔΑΣ.
Μέλος Δ.Σ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
=================================================
Πάτρα 19/8/2010
ΠΡΟΣ
τον πρωθυπουργό της χώρας
κ. Γ. Παπανδρέου
Πρόεδρος ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Πρόεδρος ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΠΑΤΡΑΣ
Ά Αντιπρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ.ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑΞΙ .
Μέλος Δ.Σ. ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ .ΕΛΛΑΔΑΣ.
Μέλος Δ.Σ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
=================================================
Πάτρα 19/8/2010
ΠΡΟΣ
τον πρωθυπουργό της χώρας
κ. Γ. Παπανδρέου
ΚΟΙΝΟΠ.:
1) Υπουργό Οικονομικών
κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
2) Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας
& Ναυτιλίας
κ. Λούκα Κατσέλη
3) Υπουργό Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων
κ. Δ. Ρέππα
4) Γεν.Γραμματέα Υπουργείου
Μεταφορών κ. Χ. Τσιόκα
=======================
ΘΕΜΑ : Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων-ΤΑΞΙ
κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
2) Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας
& Ναυτιλίας
κ. Λούκα Κατσέλη
3) Υπουργό Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων
κ. Δ. Ρέππα
4) Γεν.Γραμματέα Υπουργείου
Μεταφορών κ. Χ. Τσιόκα
=======================
ΘΕΜΑ : Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων-ΤΑΞΙ
Κύριε Πρωθυπουργέ
Κύριοι Υπουργοί
Με την παρούσα επιστολή θα ’θελα να διατυπώσω τις θέσεις μου πάνω στο σοβαρό ζήτημα της απελευθέρωσης ή αλλιώς ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων στη χώρα μας ειδικά σ’ ότι αφορά στα επαγγέλματα των Ε.Β.Ε όπως είναι αυτό του μεταφορέα ΤΑΞΙ.
Στην πραγματικότητα γίνεται «ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2006/123/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», αλλά οι διατάξεις του νόμου αυτού, μεταξύ άλλων δεν εφαρμόζονται στις δραστηριότητες των ΤΑΞΙ, αστικών λεωφορείων και ασθενοφόρων (άρθρο 2 οδηγίας 2006/123/ΕΚ παράγραφος δ. Φαίνεται λοιπόν ότι ο νομοθέτης της Ενωμένης Ευρώπης, συνεκτίμησε κατά την άποψή μας τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των δραστηριοτήτων που δεν συνάδουν με την ελεύθερη αγορά και την ασυδοσία των μονοπωλίων που θα δημιουργηθούν.
Στη χώρα μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 97 %, εκ των οποίων το 70 % είναι ατομικές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, μεταξύ αυτών και το ΤΑΞΙ, η απελευθέρωση κάποιων επαγγελμάτων θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει, αφού το άνοιγμα των αγορών άρα και η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε κάποια επαγγέλματα θα οδηγήσει ολοένα και περισσότερες μικρές επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Τις δραστηριότητές τους θα καρπωθούν μονοπωλιακές επιχειρήσεις που θα γιγαντώσουν και θα ελέγχουν την αγορά με τις εναρμονισμένες πρακτικές που ισχύουν σε τέτοιες περιπτώσεις, καταργώντας τον όποιο ανταγωνισμό.
Στον κλάδο των μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των εμπορευματικών μεταφορών (φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ) που αναμένεται περί το τέλος φθινοπώρου, επέρχεται και η απελευθέρωση στον κλάδο των μεταφορέων προσώπων δηλ. ΤΑΞΙ.
α) Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και το σχέδιο που μελετάται δε προβλέπει την έκδοση νέων άδειών ΤΑΞΙ, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα κυρίως στις μεγάλες πόλεις, αλλά την οργάνωση του κλάδου σε νέες μορφές δηλ. δημιουργία εταιρειών ΤΑΞΙ. Επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού λειτουργίας .
β) Θα χορηγηθούν άδειες για ΤΑΞΙ με ειδικές προδιαγραφές που θα εξυπηρετούν ΑΜΕΑ, καθώς και άδειες για λιμουζίνες, 7/θέσια και 9/θεσια (ειδικές μεταφορές), έργο που με βάση τον Ν. 3109/2003 ανήκει στον κλάδο των ΤΑΞΙ, αλλά με ευθύνη της πολιτείας ποτέ δεν εκδόθηκαν οι απαραίτητες Υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά διατάγματα που θα το ρύθμιζαν και θα δρομολογούσαν το έργο αυτό.
γ) Δίνεται το δικαίωμα σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να τα ενοικιάζουν με οδηγό και δικαίωμα για τη δημιουργία τέτοιων εταιρειών θα έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.
δ) Δημιουργία δύο (2) ειδών ΤΑΞΙ, πρώτον του σημερινού χαρακτηριζόμενου από το Υπουργείο ως «λαϊκό» και δεύτερον του ΤΑΞΙ ειδικής μεταφοράς, στο οποίο όμως θα δρομολογήσουν ξένοι προς το επάγγελμα του ειδικού μεταφορέα φορείς, όπως μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, πολυεθνικές εταιρείες ενοικιάσεως αυτ/των κλπ.
ε) Για τα ΤΑΞΙ της περιφέρειας μελετάται η ενοποίηση των εδρών με βάση τους νέους δήμους που προκύπτουν μέσα από τον «Καλλικράτη», πράγμα το οποίο σαν αποτέλεσμα θα έχει την εγκατάλειψη των χωριών –δημοτικών διαμερισμάτων, για τα οποία εκδόθηκαν οι άδειες προς εξυπηρέτηση των κατοίκων τους και την συγκέντρωση στα ήδη κορεσμένα με ΤΑΞΙ, αστικά κέντρα. Πλέον των άλλων είναι ορατός και ο κίνδυνος να ζητηθεί η έκδοση νέων αδειών προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από την μετακίνηση των ΤΑΞΙ στα αστικά κέντρα, δηλαδή δημιουργείται ένας «φαύλος» κύκλος. Άρα πρέπει να δοθούν κίνητρα παραμονής των ΤΑΞΙ στις έδρες τους.
Οι παραπάνω επιχειρούμενες αλλαγές και παρεμβάσεις θα επιφέρουν ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα στους επαγγελματίες του κλάδου των ΤΑΞΙ , αφού δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες μονοπωλιακού χαρακτήρα να αποσπάσουν μέρος του ήδη περιορισμένου μεταφορικού έργου των ΤΑΞΙ της χώρας και μάλιστα του αποδοτικότερου και να επικρατήσουν στην αγορά, αφού δεν θα μπορούν να τις ανταγωνιστούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπως είναι τα ΤΑΞΙ.
Μιλάμε για περιορισμένο μεταφορικό έργο , αφού η χώρα μας έχει ήδη πολύ μεγάλο αριθμό αδειών ΤΑΞΙ, οι οποίες δόθηκαν στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις ρουσφετολογικά και ψηφοθηρικά, καλύπτοντας αδυναμίες της πολιτείας για άσκηση του μεταφορικού – συγκοινωνιακού έργου, έλλειψη αστικών, μετρό, τραμ κλπ., τα οποία αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των Ι.Χ. , αλλά και την έλλειψη κυκλοφοριακού σχεδιασμού μειώνουν ακόμη περισσότερο το μεταφορικό έργο του ΤΑΞΙ.
Ειδικά στην χώρας μας με την οριστική αποβιομηχάνιση της δεκαετίας του 1990, το ΤΑΞΙ απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των βιομηχανικών ανέργων της εποχής, οι οποίοι αγόρασαν άδεια μαζί με άλλες κατηγορίες όπως ναυτικοί, επαναπατριζόμενοι κλπ., επενδύοντας μια περιουσία αγοράζοντας στην ουσία μία θέση εργασίας, πληρώνοντας τέλη μεταβίβασης, φόρους κληρονομιάς και ότι άλλο προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Με την παρέμβαση που επιχειρείται τώρα και πάλι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι για 2η φορά, χάνοντας και την οικογενειακή τους επιχείρηση που με κόπο και θυσίες απέκτησαν.
Δεν είναι δυνατόν να επιχειρούνται αλλαγές και να εναρμονίζονται οι πολιτικές της χώρας μας (μικρή και φτωχή χώρα που δεν έχει βαριά βιομηχανία και βιοτεχνική παραγωγή, ούτε καν αγροτική παραγωγή), με τις πολιτικές και πρακτικές άλλων μεγάλων και ανεπτυγμένων χωρών, διότι με μαθηματική ακρίβεια τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αφού αφενός μεν οι μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις που είναι και τα ΤΑΞΙ θα κλείσουν και θα απορροφηθούν από μονοπωλιακού τύπου εταιρείες, χωρίς να ωφεληθούν οι πολίτες από την «προβλεπόμενη» πτώση των τιμών, αφετέρου δεν θα υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων που θα προκύψουν.
Είναι παρατηρημένο δε και τεκμηριωμένο από διεθνείς επιστημονικές έρευνες και μελέτες ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Θα ελέγχεται απολύτως η αγορά και εν προκειμένω η μεταφορά προσώπων και οι χρήστες θα οδηγούνται όπου τα μονοπώλια επιθυμούν. (ΒΛΕΠΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ CRISTIAN LAIONE «Η ρύθμιση της δημοσίας τοπικής μεταφοράς λεωφορεία Ταξί στη στάση της απελευθέρωσης Παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης 29-3-2008)
Το μόνο που θα επιτευχθεί είναι ότι σίγουρα η αγορά θα παραδοθεί στο κεφάλαιο και στους στυγνούς εκμεταλλευτές της και θα απωθηθούν και οδηγηθούν στην απαξία και καταστροφή τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και μεταξύ αυτών και οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, οι οποίοι είναι οι μόνοι που παράγουν πλούτο –φόρους και θέσεις εργασίες.
Δυστυχώς το άνοιγμα –απελευθέρωση πιέζει και «εκβιάζει» το Εμπορικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), δια του εκπροσώπου του, εμποδίζοντας όμως στην πράξη την ένταξή μας στους κόλπους των Επιμελητηρίων, αποκλείοντάς μας έτσι από τα αναπτυξιακά εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα. Εύλογα προκύπτει λοιπόν ότι στόχος είναι η «άλωση» του κλάδου και όχι η ανάπτυξή του, αν λάβουμε υπόψη μας και την πρόσφατη αλλαγή του φορολογικού μας καθεστώτος, που εκεί μας αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματίες, στοχεύοντας στην υπερφορολόγησή μας .
Ο εκσυγχρονισμός όμως του κλάδου μας και η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, ΕΣΠΑ-ΠΕΠ είναι απαραίτητο να γίνει και να αρθεί άμεσα η «ρατσιστική» αντιμετώπιση και πολιτική που θέλει τον κλάδο του ΤΑΞΙ έξω από το «επιχειρείν» της ελληνικής οικονομίας.
Τις θέσεις αυτές, οι οποίες έχουν προκύψει μετά από έρευνες και συζητήσεις αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων του κλάδου μας, η οποία θεωρεί τροχοπέδη τον αποκλεισμό μας από τα αναπτυξιακά κίνητρα και προγράμματα.
Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν όσα επιτεύχθηκαν με κόπο, εφαρμόστηκαν και δοκιμάστηκαν στην πράξη να θυσιάζονται όλα στο βωμό της θεοποίησης της αγοράς και μάλιστα μ’ ένα ανεξήγητο και επικίνδυνο «δογματισμό» περί απελευθέρωσης, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επειδή είμαστε σίγουροι ότι αυτή δεν είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της πολιτείας, παρακαλούμε να εξετάσετε με μεγάλη προσοχή πριν είναι πολύ αργά, αφού αν θεσμοθετηθούν τέτοιες πρακτικές μόνο δυσάρεστα και αρνητικά αποτελέσματα θα έχουμε, ασύμβατα με τη δομή και τις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, τα οποία θα είναι αδύνατον να ανατραπούν κάποτε.
Κύριοι Υπουργοί
Με την παρούσα επιστολή θα ’θελα να διατυπώσω τις θέσεις μου πάνω στο σοβαρό ζήτημα της απελευθέρωσης ή αλλιώς ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων στη χώρα μας ειδικά σ’ ότι αφορά στα επαγγέλματα των Ε.Β.Ε όπως είναι αυτό του μεταφορέα ΤΑΞΙ.
Στην πραγματικότητα γίνεται «ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2006/123/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», αλλά οι διατάξεις του νόμου αυτού, μεταξύ άλλων δεν εφαρμόζονται στις δραστηριότητες των ΤΑΞΙ, αστικών λεωφορείων και ασθενοφόρων (άρθρο 2 οδηγίας 2006/123/ΕΚ παράγραφος δ. Φαίνεται λοιπόν ότι ο νομοθέτης της Ενωμένης Ευρώπης, συνεκτίμησε κατά την άποψή μας τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των δραστηριοτήτων που δεν συνάδουν με την ελεύθερη αγορά και την ασυδοσία των μονοπωλίων που θα δημιουργηθούν.
Στη χώρα μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 97 %, εκ των οποίων το 70 % είναι ατομικές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, μεταξύ αυτών και το ΤΑΞΙ, η απελευθέρωση κάποιων επαγγελμάτων θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει, αφού το άνοιγμα των αγορών άρα και η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε κάποια επαγγέλματα θα οδηγήσει ολοένα και περισσότερες μικρές επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Τις δραστηριότητές τους θα καρπωθούν μονοπωλιακές επιχειρήσεις που θα γιγαντώσουν και θα ελέγχουν την αγορά με τις εναρμονισμένες πρακτικές που ισχύουν σε τέτοιες περιπτώσεις, καταργώντας τον όποιο ανταγωνισμό.
Στον κλάδο των μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των εμπορευματικών μεταφορών (φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ) που αναμένεται περί το τέλος φθινοπώρου, επέρχεται και η απελευθέρωση στον κλάδο των μεταφορέων προσώπων δηλ. ΤΑΞΙ.
α) Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και το σχέδιο που μελετάται δε προβλέπει την έκδοση νέων άδειών ΤΑΞΙ, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα κυρίως στις μεγάλες πόλεις, αλλά την οργάνωση του κλάδου σε νέες μορφές δηλ. δημιουργία εταιρειών ΤΑΞΙ. Επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού λειτουργίας .
β) Θα χορηγηθούν άδειες για ΤΑΞΙ με ειδικές προδιαγραφές που θα εξυπηρετούν ΑΜΕΑ, καθώς και άδειες για λιμουζίνες, 7/θέσια και 9/θεσια (ειδικές μεταφορές), έργο που με βάση τον Ν. 3109/2003 ανήκει στον κλάδο των ΤΑΞΙ, αλλά με ευθύνη της πολιτείας ποτέ δεν εκδόθηκαν οι απαραίτητες Υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά διατάγματα που θα το ρύθμιζαν και θα δρομολογούσαν το έργο αυτό.
γ) Δίνεται το δικαίωμα σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων να τα ενοικιάζουν με οδηγό και δικαίωμα για τη δημιουργία τέτοιων εταιρειών θα έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.
δ) Δημιουργία δύο (2) ειδών ΤΑΞΙ, πρώτον του σημερινού χαρακτηριζόμενου από το Υπουργείο ως «λαϊκό» και δεύτερον του ΤΑΞΙ ειδικής μεταφοράς, στο οποίο όμως θα δρομολογήσουν ξένοι προς το επάγγελμα του ειδικού μεταφορέα φορείς, όπως μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, πολυεθνικές εταιρείες ενοικιάσεως αυτ/των κλπ.
ε) Για τα ΤΑΞΙ της περιφέρειας μελετάται η ενοποίηση των εδρών με βάση τους νέους δήμους που προκύπτουν μέσα από τον «Καλλικράτη», πράγμα το οποίο σαν αποτέλεσμα θα έχει την εγκατάλειψη των χωριών –δημοτικών διαμερισμάτων, για τα οποία εκδόθηκαν οι άδειες προς εξυπηρέτηση των κατοίκων τους και την συγκέντρωση στα ήδη κορεσμένα με ΤΑΞΙ, αστικά κέντρα. Πλέον των άλλων είναι ορατός και ο κίνδυνος να ζητηθεί η έκδοση νέων αδειών προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από την μετακίνηση των ΤΑΞΙ στα αστικά κέντρα, δηλαδή δημιουργείται ένας «φαύλος» κύκλος. Άρα πρέπει να δοθούν κίνητρα παραμονής των ΤΑΞΙ στις έδρες τους.
Οι παραπάνω επιχειρούμενες αλλαγές και παρεμβάσεις θα επιφέρουν ακόμη ένα μεγάλο πλήγμα στους επαγγελματίες του κλάδου των ΤΑΞΙ , αφού δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες μονοπωλιακού χαρακτήρα να αποσπάσουν μέρος του ήδη περιορισμένου μεταφορικού έργου των ΤΑΞΙ της χώρας και μάλιστα του αποδοτικότερου και να επικρατήσουν στην αγορά, αφού δεν θα μπορούν να τις ανταγωνιστούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπως είναι τα ΤΑΞΙ.
Μιλάμε για περιορισμένο μεταφορικό έργο , αφού η χώρα μας έχει ήδη πολύ μεγάλο αριθμό αδειών ΤΑΞΙ, οι οποίες δόθηκαν στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις ρουσφετολογικά και ψηφοθηρικά, καλύπτοντας αδυναμίες της πολιτείας για άσκηση του μεταφορικού – συγκοινωνιακού έργου, έλλειψη αστικών, μετρό, τραμ κλπ., τα οποία αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των Ι.Χ. , αλλά και την έλλειψη κυκλοφοριακού σχεδιασμού μειώνουν ακόμη περισσότερο το μεταφορικό έργο του ΤΑΞΙ.
Ειδικά στην χώρας μας με την οριστική αποβιομηχάνιση της δεκαετίας του 1990, το ΤΑΞΙ απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των βιομηχανικών ανέργων της εποχής, οι οποίοι αγόρασαν άδεια μαζί με άλλες κατηγορίες όπως ναυτικοί, επαναπατριζόμενοι κλπ., επενδύοντας μια περιουσία αγοράζοντας στην ουσία μία θέση εργασίας, πληρώνοντας τέλη μεταβίβασης, φόρους κληρονομιάς και ότι άλλο προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Με την παρέμβαση που επιχειρείται τώρα και πάλι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι για 2η φορά, χάνοντας και την οικογενειακή τους επιχείρηση που με κόπο και θυσίες απέκτησαν.
Δεν είναι δυνατόν να επιχειρούνται αλλαγές και να εναρμονίζονται οι πολιτικές της χώρας μας (μικρή και φτωχή χώρα που δεν έχει βαριά βιομηχανία και βιοτεχνική παραγωγή, ούτε καν αγροτική παραγωγή), με τις πολιτικές και πρακτικές άλλων μεγάλων και ανεπτυγμένων χωρών, διότι με μαθηματική ακρίβεια τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αφού αφενός μεν οι μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις που είναι και τα ΤΑΞΙ θα κλείσουν και θα απορροφηθούν από μονοπωλιακού τύπου εταιρείες, χωρίς να ωφεληθούν οι πολίτες από την «προβλεπόμενη» πτώση των τιμών, αφετέρου δεν θα υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων που θα προκύψουν.
Είναι παρατηρημένο δε και τεκμηριωμένο από διεθνείς επιστημονικές έρευνες και μελέτες ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Θα ελέγχεται απολύτως η αγορά και εν προκειμένω η μεταφορά προσώπων και οι χρήστες θα οδηγούνται όπου τα μονοπώλια επιθυμούν. (ΒΛΕΠΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ CRISTIAN LAIONE «Η ρύθμιση της δημοσίας τοπικής μεταφοράς λεωφορεία Ταξί στη στάση της απελευθέρωσης Παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης 29-3-2008)
Το μόνο που θα επιτευχθεί είναι ότι σίγουρα η αγορά θα παραδοθεί στο κεφάλαιο και στους στυγνούς εκμεταλλευτές της και θα απωθηθούν και οδηγηθούν στην απαξία και καταστροφή τους οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και μεταξύ αυτών και οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, οι οποίοι είναι οι μόνοι που παράγουν πλούτο –φόρους και θέσεις εργασίες.
Δυστυχώς το άνοιγμα –απελευθέρωση πιέζει και «εκβιάζει» το Εμπορικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), δια του εκπροσώπου του, εμποδίζοντας όμως στην πράξη την ένταξή μας στους κόλπους των Επιμελητηρίων, αποκλείοντάς μας έτσι από τα αναπτυξιακά εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα. Εύλογα προκύπτει λοιπόν ότι στόχος είναι η «άλωση» του κλάδου και όχι η ανάπτυξή του, αν λάβουμε υπόψη μας και την πρόσφατη αλλαγή του φορολογικού μας καθεστώτος, που εκεί μας αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματίες, στοχεύοντας στην υπερφορολόγησή μας .
Ο εκσυγχρονισμός όμως του κλάδου μας και η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, ΕΣΠΑ-ΠΕΠ είναι απαραίτητο να γίνει και να αρθεί άμεσα η «ρατσιστική» αντιμετώπιση και πολιτική που θέλει τον κλάδο του ΤΑΞΙ έξω από το «επιχειρείν» της ελληνικής οικονομίας.
Τις θέσεις αυτές, οι οποίες έχουν προκύψει μετά από έρευνες και συζητήσεις αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων του κλάδου μας, η οποία θεωρεί τροχοπέδη τον αποκλεισμό μας από τα αναπτυξιακά κίνητρα και προγράμματα.
Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν όσα επιτεύχθηκαν με κόπο, εφαρμόστηκαν και δοκιμάστηκαν στην πράξη να θυσιάζονται όλα στο βωμό της θεοποίησης της αγοράς και μάλιστα μ’ ένα ανεξήγητο και επικίνδυνο «δογματισμό» περί απελευθέρωσης, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επειδή είμαστε σίγουροι ότι αυτή δεν είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της πολιτείας, παρακαλούμε να εξετάσετε με μεγάλη προσοχή πριν είναι πολύ αργά, αφού αν θεσμοθετηθούν τέτοιες πρακτικές μόνο δυσάρεστα και αρνητικά αποτελέσματα θα έχουμε, ασύμβατα με τη δομή και τις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, τα οποία θα είναι αδύνατον να ανατραπούν κάποτε.
Παναγιώτης Σκέντζος